lördag 12 december 2015

Ju äldre desto bättre

Några av de absolut vanligaste missuppfattningarna man stöter på till vardags är de som gäller förväntad livslängd i olika sammanhang. Det värsta exemplet är förmodligen det som gäller oss människor. Jag har läst och hört oerhört smarta personer som på fullt allvar säger saker i stil med "I Sverige är medellivslängden ungefär 80 år så nu när du nu fyller 60 har du 20 år kvar att leva". Tänker man ett steg längre kan man ju då börja fundera på hur långt tid man har kvar att leva om man skulle nå 90 år, minus 10 år eller?

Det man glömmer bort är ju naturligtvis att den förväntade livslängden ändras under livets gång, den är ju självklart som allra lägst precis när man föds. I takt med att man sedan blir äldre så förväntas man leva ytterligare lite till för varje år som går. Detta är väldigt aktuellt då man ständigt hör att vi blir så mycket äldre nuförtiden. Det är visserligen sant men faktum är att folk som blev gamla för 100 år sedan också ofta blev mycket gamla. Det är viktigt att komma ihåg att det absolut bästa sättet att öka medellivslängden hos en befolkning är att minska barnadödligheten. Det får en enorm effekt på medellivslängden.

Detta sammantaget gör att i ett land som Sverige med väldigt låg barnadödlighet är egentligen medellivslängden inte intressant. Det intressanta är t.ex. den förväntade livslängden efter 65 år fyllda eller något sådant(för kvinnor är den idag ca 21 år, SCB 2012). Den förväntade livslängden efter 65 har alltså inte ökat i alls samma takt som medellivslängden vilket egentligen är självklart men lätt att glömma bort i olika sammanhang.

Principen ovan behandlar levande saker(ex. människor) och saker som slits(i princip alla ting runt omkring oss). Ju äldre man blir desto närmare kommer man ju onekligen slutet, ingen nyhet direkt.
Men när det kommer till abstrakta saker som idéer, uppfinningar eller texter så förhåller det sig helt tvärtom. För varje dag en ide har överlevt så blir den förväntade livslängden istället längre. Den här effekten kallas för Lindy-effekten och beskrevs första gången av den amerikanska författaren Albert Goldman, men utvecklades senare av den store matematikern Benoit Mandelbrot(Läs hans böcker!).
Detta kanske inte är lika intuitivt men ändå ganska rimligt, att något har funnits länge måste väl ändå tyda på en viss kvalité?

De flesta förstår poängen men många tänker tvärtom i verkligheten, vi är kort sagt väldigt förtjusta i nya idéer men uppskattar sällan det gamla. Ett konkret exempel kan vara att "Illiaden" och "Odysseen" exmepelvis har en oerhört mycket längre förväntad livslängd än vilken Harry Potter-bok som helst. Detta gäller även andra gamla skrifter och idéer som vi moderna och "kloka"(enligt oss själva) människor förkastar.

Exempel på sådana är Koranen och Bibeln som förväntas finnas kvar i tusentals år ytterliggare enligt denna effekt. Religion är alltså objektivt sett mycket bra eftersom om det inte hade varit det så hade det varit borta för länge sedan, detta oavsett vad vad man tycker i sak.

Ungefär när man har kommit så här långt i argumentationen brukar folk börja med personliga påhopp och säga saker som att det då inte är någon mening att ändra någonting, att gamla grejer är omoderna, att jag skulle förespråka kvinnoförtryck och våld för att det står i Bibeln, att jag är en bakåtsträvare och så vidare. Jag klandrar dom inte eftersom det visar att man absolut inte har förstått poängen. Jag menar inte att vi bara ska lägga oss platt och acceptera hur det är, det är ju människors vilja till att förändra dåliga saker genom historien som har lett fram till dit vi är idag.

Tvärtom bör man försöka ändra på saker som är uppenbart dåliga och på så sätt påverka historien. Men man bör innan man förkastar saker rakt av tänka sig för och vara medveten om att gamla grejer har en enorm motståndskraft och är förmodligen inte BARA av ondo, då hade de sannolikt inte funnits kvar. Tiden är den bästa kvalitetsstämpeln vi har och saker är sällan så svarta eller vita som man tror när man först ser dem.

Avslutningsvis tänkte jag bara nämna att som jag tidigare skrev så gäller detta även uppfinningar. Så vad tror vi? Vilken av dessa kommer finnas kvar längst tid?


                
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar