lördag 12 december 2015

Ta bort istället för att lägga till

En mycket kraftfull och gammal tanke är den om "via negativa"(negativa vägen). Den kommer troligen från kristendomen och går egentligen ut på att säga vad Gud inte är istället för vad han är. Detta gör man eftersom det är mycket mer komplext att säga vad han faktiskt är än vad han inte är. Den här frågan kan tyckas meningslös för oss som inte är särskilt religiösa men faktum är att själva principen om att ta bort istället för att lägga till är vägvinnande i många olika sammanhang.

Själva konceptet kan alltså appliceras även på områden som inte direkt har med religion att göra. Tyvärr trycks den här idén ner allt mer då vi är besatta av lägga till istället för att dra ifrån. Ett konkret exempel kan vara att istället för att ta mer läkemedel kan man sluta röka och äta mindre socker. Problemet är bara att de enda som tjänar på "via negativa" är individerna själva och samhället i stort. Kommersiella företag gör precis allt vad de kan för att få oss att lägga till saker, det är allt från kosttillskott och träningsredskap till läkemedel. Detta sammantaget gör att rekommendationerna från diverse experter ofta har fokus på vad man ska göra istället för vad man inte ska göra.

Konsekvenserna av detta kan av rent logiska skäl antas vara stora. Det är exempelvis miljontals människor som varje år dör till direkt följd av rökning och diabetes. Jag säger inte att alla dessa skulle kunna räddas och att läkemedel inte ska användas men ett fokus på subtraktion istället för addition skulle säkerligen göra stor nytta. Det är mycket ironiskt att de flesta läkemedel vi har är till för att råda bot på åkommor som är relativt nya i vår historia. Man kan här invända att exempelvis läkemedel inte är något dåligt men man ska vara medveten om att det alltid finns biverkningar, kända som okända. Okända biverkningar utgör naturligtvis ett enormt mörkertal och riskerna är oöverskådliga. Detta oavsett vad olika experter säger eftersom komplexiteten är så enorm.

Det finns ett annat område där bristen på kunskap om denna princip är stor, nämligen när folk ger råd om hur man blir framgångsrik inom olika områden. Det kommer exempelvis varje år ett mycket stort antal böcker om hur man ska bli rik, vältränad, lycklig och frisk. Det dessa böcker(och de som läser dem) missar är att den viktigaste frågan inte är vad framgångsrika människor gör, det är vad de inte gör som är det väsentliga. Det är nämligen så att framgång ofta har ett större inslag av ren tur än vad vi vanligtvis tror(mer om det i ett senare inlägg). Man kan generellt säga att skicklighet långt ifrån är någon garanti för framgång medan bristen på skicklighet nästan säkert leder till att man inte lyckas. Denna asymmetri gör att negativa råd är betydligt mer värdefulla än positiva.    
Alltså addera mindre och subtrahera mer!


2 kommentarer: