lördag 3 september 2016

Att förstöra den romantiska bilden

Även demokrati har ett högsta pris och att något är överskattat betyder inte att det är dåligt.




Att missförstå vägen och målet

Ingen bekämpar den mänskliga hybrisen som John Gray.


Att tala om negativa sidor hos i övrigt extremt positivt laddade företeelser innebär en utmaning då människor i allmänhet vill behålla sin romantisering av det diskuterade. Man skulle med fog exempelvis kunna hävda att demokrati och sjukvård är två av dessa överskattade företeelser där baksidorna tar en oproportionerligt liten plats. Detta möter dock ofta snabbt motstånd av folk som inte förstår skillnaden mellan överskattat och dåligt. Mot bakgrund av detta tar jag här upp demokrati.

Demokrati och då framförallt västlig, socialliberalistiskt eller kanske kapitalistisk demokrati utgör för många själva bilden av hur en fungerande värld bör se ut. Som mycket ung matas man med historien att om vi bara kunde uppnå detta överallt så vore extremt många problem lösta. Detta är till viss del sant och man kan nog med stor säkerhet säga att några av dessa system är de absolut bästa vi känner till. Så varför inte till varje pris införa detta i alla länder?

Här görs misstaget att tro att det finns standardmodeller för vad som fungerar bäst. Att ett system fungerar bra i ett land eller i en del av världen betyder på inget sätt att det blir lika framgångsrikt i andra. Tvärtom ställer ett försök att snabbt förändra ett samhälle i princip alltid till mer än det avhjälper, priset blir för högt.

Exempelvis har västliga försök att "ställa saker till rätta" nästan alltid lett till en katastrof. Europas koloniala försök har skapat enorma problem och kostat miljoner människor livet(Joseph Conrads novell "I mörkrets hjärta" bör verkligen läsas). Utöver detta har Amerikanska projekt bara det senaste halvseklet skapat kaos och faktiskt, på sina håll, försämrat situationen för exempelvis kvinnor och minoriteter, säkerligen tvärtemot vad som var meningen. 

Tanken att det finns universala regler för att lösa rent mänskliga problem är bara ännu ett bevis för att scientismen vinner allt mer mark. 

Det finns naturligtvis ingen vetenskaplig väg till en lösning av sådana här problem en gång för alla utan små steg och lösningar för stunden är det enda vi klarar av. Människor är oberäkneliga och har motstridiga mål vilket gör att svaren ofta ligger utanför våra gränser.  

"Vi känner att när alla möjliga vetenskapliga frågor har besvarats, så har våra livsproblem inte ens blivit berörda. Då återstår förstås inte heller någon fråga - och just det är svaret"

-Ludwig Wittgenstein



Jag vill återigen påpeka att de beskrivna aktionerna ovan bevisligen också löst en hel del problem men poängen är att man bortser från att det tillkommer nya. 

John Gray menar att vi som människor absolut under perioder kan göra kollektiva framsteg men att vi tvärtemot exempelvis teknisk utveckling, där vi steg för steg går framåt utan att vända om, kan förlora denna kunskap över en natt. Politiska och etiska kunskaper vinns men kan också förloras. Därför blir inte världen bättre och bättre i stadig takt utan ibland härskar vår barbariska sida medan andra perioder kännetecknas av ett relativt lugn.




Demokratins gränser

Även demokrati som begrepp är naturligtvis en aning överskattat då det för det första inte innebär samma sak överallt. Tvärtom kan demokrati se mycket olika ut vilket bara det betyder att det inte är frågan om något universalmedel. 

Faktum är att demokrati egentligen bara innebär att majoriteten bestämmer över minoriteten. Detta lär också vara en av förklaringarna till att länder som snabbt genomgått en så kallad demokratiseringsprocess (mest använt av mycket viktiga män) oftast får problem av ännu större storlek än innan. Anarki kan lätt uppstå och någon form av efterföljande inbördeskrig är mycket svårt att undvika. Att majoriteten bestämmer kan som tidigare nämnts också av förklarliga skäl leda till vissa grupper faktiskt får en ännu värre situation än tidigare.   


Om en demokrati ska vara fungerande och önskvärd för alla grupper måste således minoriteten accepteras som jämbördiga av majoriteten och detta är som vi alla vet långt ifrån alltid fallet. 

Demokrati är i vissa fall över huvud taget inte möjlig och försök till att storskaligt ändra på detta kan och har fått fruktansvärda konsekvenser. Många av dessa bevis kan säkerligen hittas på de tysta bevisens kyrkogård och förtjänar på många sätt att belysas.

Att lägga sig i andras förehavanden bör alltid betänkas minst en extra gång.



"Alla försök att skapa himmelen på jorden har undantagslöst lett till ett helvete"

-Karl Popper





   






   
   




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar